PRODUK TEMPATAN
DI NEGARA KITA
PERUSAHAAN CENCALUK
DI TANJUNG KELING, MELAKA
NAMA : MUHAMMAD RUSHDY BIN ROSSTAM
KELAS : 3 CEMERLANG
SEKOLAH : THE MALAY COLLEGE KUALA KANGSAR
NAMA GURU : EN.
SAIFULIZAN
SENARAI
KANDUNGAN
TAJUK
HALAMAN
1) Penghargaan
2) Objektif Kajian
3) Kaedah Kajian
4) Hasil Kajian
5) Rumusan
6) Lampiran
7) Rujukan
PENGHARGAAN
Saya ingin merakamkan setinggi-tinggi
penghargaan dan ucapan terima kasih kepada Encik Anand bin Baharuddin, Pengetua
The Malay College Kuala Kangsar kerana telah memberi kebenaran dan sokongan
untuk menjalankan kajian ini. Saya juga ingin mengucapkan ribuan terima kasih
kepada En. Saifulizan selaku guru subjek Sejarah yang telah banyak memberi panduan
dan bimbingan kepada saya sepanjang pembikinan folio ini.
Selain itu, saya juga ingin mencurahkan
penghargaan yang tidak terhitung jumlahnya kepada kedua-dua ibu bapa saya yang
telah banyak memberi sokongan moral serta membiayai segala kos yang diperlukan bagi
menyipkan tugasan ini. Tidak lupa juga ribuan terima kasih ditujukan kepada
rakan-rakan saya yang membantu saya dalam perkongsian maklumat dan pemberian
panduan tambahan. Tanpa bantuan individu-individu di atas, tidaklah selesai
tugasan yang cukup bermakna ini buat saya.
OBJEKTIF
KAJIAN
Objektif Kajian yang
dijalankan ialah supaya pelajar dapat :-
1) Mendefinisikan konsep dan jenis produk
tempatan di negara kita.
2) Menghuraikan dan menjelaskan maklumat
asas produk tempatan.
3) Menghuraikan dan menjelaskan latar
belakang produk tempatan.
4) Menyatakan dan menjelaskan kaedah atau
cara penghasilan produk tempatan.
5) Menyatakan dan menjelaskan perkembangan
produk tempatan.
KAEDAH
KAJIAN
Sepanjang menjalankan kerja kursus ini,
pelbagai kaedah telah saya gunakan dan praktikkan sepanjang proses pengumpulan
bahan dan maklumat. Antara kaedah yang telah saya gunakan ialah melalui
pemerhatian. Saya telah melakukan pemerhatian yang cekap terhadap
kawasan,aktiviti,kemudahan serta sebagainya yang terdapat di pekan Kuala Sg. Baru, Masjid Tanah,
Melaka. Saya telah melakukan pemerhatian selama beberapa hari di
kawasan kajian semasa cuti sekolah.
Selain itu, saya turut melakukan rujukan
terhadap kawasan kajian , iaitu pekan
Kuala Sg. Baru, Masjid Tanah, Melaka melalui beberapa individu-
individu sukarela yang sanggup menemu bual bersama saya. Saya telah berjaya
mendapatkan maklumat tambahan berkaitan sejarah, latar belakang serta pelbagai
maklumat dan panduan tambahan tentang kawasan kajian melalui kaedah ini. Individu-
individu tersebut telah banyak membantu sepanjang proses
pengumpulan maklumat bagi menyiapkan tugasan ini.
HASIL KAJIAN
1. Maklumat
asas produk tempatan
Pada cuti sekolah penggal pertama yang
lepas, saya telah membuat penyelidikan berkenaan dengan produk tempatan. Produk
tersebut merupakan cencaluk dan terdiri daripada kategori makanan. Syarikat
yang menjadi kajian saya ialah syarikat Norisma Sdn. Bhd. Yang terletak di
Sungai Udang, Alor Gajah, Melaka.
Saya memilih untuk mengkaji produk ini
kerana lokasi kajian produk ini terletak berhampiran dengan rumah saya iaitu 23
km dan mengambil masa kira-kira 15 minit untuk ke sana. Syarikat yang
menghasilkan produk ini sangat berbesar hati untuk berkongsi maklumat tentang
syarikat mereka kepada saya.
2. Latar
belakang produk
Cencaluk ialah sejenis lauk dalam
hidangan tradisional Melaka. Oleh sebab ia dibuat daripada udang halus yang
lebih dikenali sebagai udang geragau, cencaluk mengandungi kandungan protein
yang tinggi.
Kebiasaannya, udang geragau ini sukar
didapati. Di negeri Melaka, udang ini boleh didapati pada musim tertentu di
Pantai Klebang, Limbongan, Tanjung Kling dan beberapa kawasan pesisiran pantai
yang lain.
Melaka bukan sahaja terkenal dengan
kesan peninggalan sejarahnya yang menarik lagi unik, malah tidak ketinggalan
juga dari segi makanannya yang amat lazat lagi menyelerakan. Apabila kita
menyebut mengenai makanan yang terdapat di Melaka, pasti kita akan teringatkan
cencaluk.
Mengikut kepercayaan lama yang telah
menjadi kata-kata senda gurau pula, kononnya jika pada hari perkahwinan
seseorang itu, hujan turun sepanjang hari, maka dikatakan bahawa mempelai suka
makan cencaluk. Namun itu semua hanyalah cerita lama.
Makanan ini yang suatu ketika dulu
dipelopori oleh masyarakat Melayu di Melaka kini lebih digemari oleh semua
lapisan masyarakat, bukan sahaja di tempat asalnya, malahan sudah melangkaui
sempadan Malaysia. Ia juga menjadi satu keperluan atau lauk semasa menikmati
hidangan nasi dan ada juga yang menjadikan petai atau jering sebagai ulam
semasa memakan cencaluk.
Kini, perusahaan membuat cencaluk semakin
mendapat tempat di kalangan penduduk di beberapa kawasan di negeri Melaka.
Kerajaan negeri sendiri sudah menetapkan kawasan Dewan Undangan Negeri Kawasan
Sungai Udang sebagai kawasan mengeluarkan cencaluk di dalam rancangan 'Satu DUN
Satu Produk'.
Selain itu, cencaluk juga kini mudah
diperolehi menerusi penjualan yang terbuka seperti di tepi jalan raya serta di
pasar-pasar sekitar negeri ini. Bagi mereka yang melalui pesisiran kawasan
Tanjung Kling ke Sungai Udang, pasti akan dapat melihat deretan gerai yang
menjual cencaluk dan juga belacan.
3. Proses
membuat cencaluk
Proses pembuatan cencaluk memerlukan
beberapa kaedah untuk membuatnya dan ia perlu dilakukan dengan teliti bagi
memastikan mutu serta kualiti cencaluk itu sedap dirasa apabila dimakan.
Bahan-
bahan yang diperlukan:
-
Udang geragau atau udang kapas
-
Garam
-
Air
-
nasi
Udang geragau yang segar, iaitu tanpa
direndam dengan air, akan dicampurkan dengan garam, dan sedikit nasi, iaitu
sama seperti bahan- bahan untuk membuat belacan. Setelah ketiga-tiga bahan
sudah menjadi sebati, ia seterusnya akan dimasukkan ke dalam sebuah bekas,
iaitu pasu, guri atau tempayan kecil. Pasu dan tempayan kecil itu kemudiannya
ditutup dengan kain bersih untuk diperam selama tiga hari. Ada juga pembuat
cencaluk yang menambahkan sedikit air didih nasi bagi menambah kesedapan
cencaluk.
Apabila cencaluk sudah diperam dan
sesuai untuk dimakan, ia boleh disedapkan lagi sewaktu dimakan sebagai lauk
dengan nasi melalui dua cara:
-
cencaluk dicampur dengan lada basah dan bawang
besar yang dihiris. Kemudian ia akan dicampur dengan perahan limau nipis atau
limau kasturi; ataupun
-
cencaluk dicampurkan dengan sedikit lada
basah dan sehiris dua halia, kemudian digoreng dengan telur.
4.
Perkembangan produk
Produk cencaluk ini sudah banyak
diusahakan sekiar kawasan Melaka dan menjadi makanan utama penduduk tempatan
apabila tibanya hari kenduri terutamanya kenduri kahwin. Selain itu, cencalok
juga popular dalam kalangan penduduk kerana tekstur rasanya yang sedap dan
menepati citarasa. Kebanyakan pengguna menjadikan cencalok sebagai lauk selain boleh
dijadikan kuah dan perasa tambahan bagi masakan seperti nasi goreng, mee goreng
dan lain- lain lagi.
yg ni masih belum siap lagi kan..?
ReplyDeletehahah,mana yang laen
ReplyDelete